
DOT Dijital Okuryazar Türkiye Projesi
Misyonumuz doğrultusunda MMA Türkiye olarak, DOT-Dijital Okuryazar Türkiye - ile ilk sosyal sorumluluk projemizi hayata geçirdik. Covid-19 sürecinden hem fiziksel, hem de duygusal olarak en çok etkilenen yaş kitlesi olan 65 yaş üzeri için elimizden geleni ortaya koyduk ve sponsorlarımızın desteği ile sizler için neler yapabileceğimizi gözden geçirdik.
Dijital Okuryazar Türkiye’nin ilk projesi olan Dijital ve Finansal Okuryazarlık projemiz dijital göçmenlerin dijital bankacılık kullanımını arttırmak amaçlı hayata geçiriyoruz.
DOT Projemiz ile Neyi Hedefliyoruz?

Türkiye’de cep telefonu kullanımının %90’lara, internet erişiminin %80’lere vardığı bu günlerde, 2019 Nisan ile 2020 Nisan aylarını karşılaştırdığımızda salgın döneminde 5 milyon kart ilk kez internet ödemelerinde kullanıldı. Hızla dijitalleşen bu sisteme, 65 yaş üzeri bireylerin adapte olabilmesini verdiğimiz eğitimler ile kolaylaştırmak ve dijital platformlarda var olmanın onlar üzerinde yarattığı endişeyi hafifletebilmek adına başlattığımız bu proje, hedef kitlemize dijital ve finansal okuryazarlık alanında destek olmayı hedefliyor. Online Alış-veriş, Online Ticaret, Para Transferi, Online Vergi Ödemeleri, Kredi Kartı Borcu Ödemeleri, Online Birikim konularında eğitim videolarıyla sizleri dijital devrim doğrultusunda değişen dünya düzenine hazırlamayı amaçlıyoruz.
DOT NEDİR?
DOT(Dijital Okuryazar Türkiye) , MMA Türkiye’nin Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası ve Yapı Kredi desteği ile hayata geçirdiği dijitalleşen dünyada dijital okuryazar olmak konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan ilk sosyal sorumluluk projesidir. Sosyal sorumluluk projemizin temeli olan Dijital Okuryazarlık ise, dijital platformların sunduğu bilgileri analiz edebilme ve kullanabilme becerisidir.
Özellikle pandemi sürecinin beraberinde getirdiği hızla dijitalleşme sebebiyle bir tercih yerine zorunluluk haline gelen Dijital Okuryazarlık; işletme, kurum, kuruluş ve bankaların fiziki aksiyonlarını dijital platformlara taşıması ile büyük önem kazandı.
Bu durum, Dijital ve Finansal Okuryazarlığı günlük yaşamın akışına adapte olabilmek adına gereklilik haline getirdi.
Deloitte’un 2020 ilk yarıyılı Medya Yatırım Raporu verilerine göre, mobil kullanımının %90 ‘lara varması ile birlikte, bilgisayar, tablet ve mobil cihazların bilgiye erişim alanında birincil tercih mecraları olduğunu görüyoruz.
Dijital Okuryazarlık Neleri Kapsar?
-
Dijital platformların nasıl kullanılacağını bilmek.
-
Dijital kaynakların güvenilirliğini analiz edebilmek.
-
Doğru ihtiyaca yönelik doğru cevabı veren doğru dijital kaynakları seçebilmek
-
Dijital vasıtalar ile ulaşılan bilgiyi sorgulayabilme ve değerlendirebilme becerisine sahip olabilmek
-
Çevrimiçi ağları efektif kullanabilmek
-
Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında hak ve özgürlükler konusunda bilinçli olmak
Dijital Okuryazarlık Neden Önemlidir?
Dijital cihazların, sistemlerin ve hizmetlerin efektif ve doğru kullanılabilmesi günümüzde çok önemli bir unsur haline geldi.
Finansal Okuryazarlık Nedir?
Günümüz dünyasında E-Ticaret , Mobil Bankacılık gibi oluşumların kullanım oranı evrensel olarak hızla artış gösteriyor ve bu durum, bankaların sundukları hizmetleri fizikselden dijitale taşımasına, sistemlerini mobil entegrasyonu baz alarak inşa etmesine vesile oluyor. Peki Finansal Okuryazarlık Nedir?
Finansal okuryazarlık, bireylerin mevcut ekonomik durumuna yönelik finansal süreçlerini doğru yönetebilme becerisidir. Finansal Planlama becerisine sahip olan ve mevcut dijitalleşme koşullarında mobil üzerinden gerçekleştirilebilecek finansal aksiyonlar hakkında gerekli bilgi ve beceriye sahip bireylerin, para yönetimini özgüvenli ve doğru bir biçimde gerçekleştirebilmesi adına Finansal Okuryazarlık kavramı her geçen gün hayatımızda daha önemli bir yer teşkil etmektedir.
Tanıtım filmi senaryolarımızda da Finansal Okuryazarlık kapsamında ele aldığımız bu sistemlerden bazıları, ‘’Mobil Bankacılıkla Tanışma’’ , ‘’Mobil Bankacılık Hesabı Açma’’ , ‘’Mobil Bankacılık Üzerinden Altın Hesabı Açma’’ , ‘’E-devlet Bilgilerine Cepbank Üzerinden Erişim’’ , ‘’Mobil Bankacılığın Kullanım Alanları’’ gibi konuları kapsamaktadır.